Resedagbok höst 2008

Resedagbok ¨På resa i ´Siouxindianernas spår¨ hösten 2008

Vi reser i Montana, Wyoming, Nord  och Syd Dakota.

Så här ser vår reserutt ut i stora drag. Vi reser i 5 olika indianreservat med början hos Crow, Cheyenne, Cheyenne River, Standing Rock och Pine Ridge- Indian Reservations.

Dag 1 den 22 september. Resedag. En ny grupp förväntansfulla resenärer möter upp för en spännande resa bland Nordamerikas Indianer. Här är flera veteraner med som åkt både 1,2,3 och faktiskt 4 gånger tidigare på mina resor. Halva gruppen är tidigare resenärer och för mig som arrangör kan jag inte få ett bättre godkännande än att man vill resa igen. Vi är 13 stycken som möter upp på olika ställen. Några redan i Göteborg, 5 stycken i Amsterdam och två som redan tagit sig till USA.  Denna resa startar i Billings Montana. Vi skall följa i Siouxindianernas spår och det leder till en del nya områden som jag inte besökt tidigare. Det känns som en mycket speciell resa och jag har fått in möten med indianer som jag länge önskat träffa. 

Dag 2 den 23 september. Äventyret börjar direkt. Här är det ingen vila och efter en enkel, continental breakfast som ibland erbjuds på motellen packas bussen. Bara det kan kännas som ett äventyr för den nye resenären. När man ser bussen som är modell äldre Ford förstår man att den varit med om ett och annat. När man sedan skall lasta alla stora resväskor på taket hinner man nog att tänka ¨hur skall denna resa bli¨. Som tur är blir packningsproceduren både snabbare och bättre efter ett par gånger. Nåväl, vi ger oss iväg österut från Billings mot Crowindianernas reservat och mot Little Big Horn Battlefield. Ett av historiens mest kända slag i Amerika. Vi fick idag höra om slaget direkt från en Crowindian vars förfader var med vid slaget. Han var mån att berätta att detta inte var en planerad massaker och att inte heller Hollywood versionen stämmer. Det är en vacker men sorglig plats och själva slagfältet är betydligt större än vad man väntat sig – säger Tommy som är väl insatt och läst mycket om slaget.

Vägen går vidare till Lame Deer som ligger i Cheyennneindianernas reservat. Här ändrar sig naturen en del. Mer skog med både granar och tallar. Lövträden skiftar i höstens varma färger och färgkontrasten i naturen gör den så härligt inbjudande. Här väntar Phillip Whiteman Jr och hans fru Lynnette. De skall ta hand om oss i två dagar. Här kommer vi att få en djupare teaching i den indianska filosofin. Vi börjar med att få vara med och sätta upp en tipi. Phillip berättar ingående allt om vad pålarna har för betydelse, vad de symboliserar och hur viktigt detta är för att få oss att förstå. Tipin är vår bostad, den representerar enighet, skydd, samhörighet och the creator pole som är dörröppningen  skapar en ingång men också en utgång och det gäller allt.Halva gruppen sov i tipin. Det var en upplevelse som var både fantastisk och fasansfull. Det var minusgrader och kylan trängde snart igenom sovsäckarna. Öviga gruppen fick sova i ett tomt hus som håller på att repareras, det var inget Hilton precis, men lite varmare än en tipi.
Dag 3 den 24 september

Phillip Whiteman tar oss idag till Deer Rock Medicin Rocks. En mycket helig och kraftfull plats för många indianstammar. När vi åker med bussen i en terräng som påminner om gamla tiders westernfilm stannar Phillip med jämna mellanrum. Han går ut och ber 4 gånger . När vi kommer fram berättar han om denna plats som Sitting Bull sett i en vision och som dagarna innan lockade ihop Lakotas, Arapahos och Chyenneindianerna. På medicinklippan finns inristningar som berättar om vad som skulle hända vid slaget vid Little Big Horn Innan får börja följa Phillip runt ber han en bön. Platsen är märkbart kraftfull och det känns verkligen speciellt att höra Phillip berätta om de olika ristningarna. Han berättar inte allt för vissa saker bör vi inte veta. Vi ser de olika djuren och formationerna i klippan som vi aldrig själva skulle kunnat se. Det är en mening med att vi är här och vi har blivit guidade hit säger han. En helt fantastisk plats tycker alla och vi känner oss hedrade att vara här. Under eftermiddagen får vi följa med till St Lauri mission school där Phillip skall föreläsa för en skolklass. Han berättar på sitt underbara sätt om dansen , flöjten och om sin klädsel. Vi får se honom dansa och alla barnen får till sist vara med. På skolan finns också Cheyenne Museum som är ett fint litet museum. Väl tillbaka i huset där vi bor skall vi få vara med på en svetthydda. En renings ceremoni som har stor betydelse för många stammar. Några av oss har varit med på en svetthydda tidigare men olika stammar kan utföra den på lite olika vis men grunden är densamma. Den är för att rena sig fysiskt, psykiskt och andligt. Man får tillfälle att be och också chans att lämna allt gammalt för att när man lämnar svetthyddan kunna börja på nytt. Det är upp till en själv att välja sin väg. Det var en härlig upplevelse för oss alla och efteråt bjöds på en traditionell måltid. En form av köttsoppa.

 

Dag 4 den 25 september

Idag skall vi resa vidare men först skall vi få ta del av Phillip’s Natural Horsemanship through the Medicine Wheel Modell. Detta är en helt unik lära med djup indiansk filosofi där han använder hästen som lärare för att lära oss människor att lyssna och kommunicera med moder jord. Metoden lär oss också att använda vår högra hjärnhalva mycket mer. Vi kommer från ett linjärt tänkande som i mycket skapar problem i världen och i livet. Han demonstrerade med sin häst. Alla var mycket fascinerade av det han lärde ut och hade gärna velat ta del av mer men som han sa detta var tillräckligt för oss. Vi skall kunna ta in det också. Efteråt gjorde han en liten ceremoni  inne i tipin.      Vi  fick rena oss med sweetgrass och han bad en bön på Cheyennespråket. Det har varit ett fantastiskt möte och han har lärt oss så mycket.  Detta var en ¨teaching¨ utöver det vanliga. Vi fick hjälpas åt att ta ned tipin och sedan tog vi ett på återseendeför de säger aldrig adjö. Nu far vi österut mot Devils Tower i Wyoming där vi skall möta upp med Richard Sherman som är vår nya guide från Oglala Sioux. Vi anlände lite sent ( bussen går inte särskilt snabbt) Han berättar lite om Devils Tower sedan går vi runt denna heliga plats. Här hade Crazy Horse en önskan av att få stanna med sitt folk. Det är en otroligt vacker och kraftfull plats och man förstår att den har en stor betydelse för indianerna än idag. I Spearfish i South Dakota fixar vi övernattning på ett fint hotell. Nu var det skönt att få en ordentlig dusch och en stor ren säng.
Dag 5 den 25 September
Bear Butte är vårt första mål idag. Efter lite olika ärenden når vi fram till Bear Butte  vid halv två. Bear Butte är också en mycket viktig helig plats för många indianstammar. Här har man soldanser och många går hit på ¨Vision Quest¨ eller för att be. Nästan i alla träd hänger tygstycken och små tobaksknyten som de hänger upp för att hedra sina förfäder och söka hjälp. Flera av gruppen gick hela vägen upp för berget några av oss nöjde sig med halva. Det är en kraftplats som vi med ödmjukhet fått besöka. Nu väntar en lång resa över prärievidderna i Syd Dakota. Vi skall åka över från västra delen av Syd Dakota över till den östra genom Cheyenne River Reservatet. Det är inget annat än öppna prärievidder nästan utan någon bebyggelse i ca 6 timmar. Vi skall till Mobridge som ligger vid Missouri floden. Här är det också en tidzon, när vi åker över floden får vi sätta fram klockan 1 timme.
Gunter, Agneta, Annika Phil, Lisbeth, Lotta, Tommy, Leif, Henrik, Christina, Mait, Annika, Isabelle och förstås jag hälsar till er alla där hemma.
Dag 6 den 27 September
Pow wow. Idag skall vi besöka en indiansk hästkapplöpning och en Pow wow i Fort Yates, huvudbyn i Standing Rock Reservatet.  Det är en drygt en timme från Mobridge. Hästkapplöpningen börjar kl 1200. Vi möter upp med Jon Eagle som är från Sitting Bulls Collage som är arrangör för den här dagen. Han hälsar oss välkomna och berättar om hur dagen är upplagd. Hästkapplöpningen börjar med en ceremoni där de välsignar banan, hästarna och ryttarna. Det är fantastiskt att se hur viktig del deras ceremonier har i alla sammanhang och vad detta betyder för den yngre generationen. Det var spännande att se kapplöpningarna. De red både med och utan sadel och i relay loppen skulle en ryttare rida 3 olika hästar. Det var ganska avgörande hur bra bytena gick mellan hästarna. Pow wow är en danstävling där de tävlar mot varandra i olika kategorier. Djingel dress, Fancy shawl, Grass dancers, ja det är många olika stilar. Men en Pow Wow börjar alltid på samma sätt genom en Grand Entry då fanbärare och alla dansare kommer in på arenan tillsammans. Man ber och sätter fanerna vid centrumpålen. Sedan är det intertribal danser då alla dansare dansar i en stor cirkel runt centrumpålen. De tillkännager oss och välkomnar oss dit. De berättar om Gunthers hantverk som han givit till flera indianer. Klockan fyra får vi en guidad tur med Ron Walters som arbetar på skolan Sitting Bulls Collage. Han tar oss runt i Fort Yates med besök på skolan, kyrkan och Sitting Bulls grav. Det var en fin tur och vi tyckte verkligen de hade ett fint reservat. När vi kom tillbaka till Pow wowen var det på gång en traditionell måltid med buffelkött. De hade slaktat en buffel inför den här sammankomsten och den var till lagad i en stor grop intill skolan. Måltiden var mycket god med soppa, pastasallad, en majskolv, vindruvor, bröd och mycket buffelkött. Köttet var så fint och väldigt mättande. Klockan 19 var det en ny Grand Entry. Vi stannade till kl 21 sen var vi både trötta och kalla. En spännande dag till ända med massor av indiansk kultur.
Dag 7 den 28 September
Idag skall vi åka hela vägen tillbaka till Spearfish där Richard har sin bil. Det är en lång väg över prärien och den är rak. När jag säker rak så menar jag att där finns inte en enda kurva kanske på närmare 30 mil. Här är det bara ett ganska platt böljande landskap i vackra gulaktiga toner med några enstaka gröna träd som står ensamt vajande i vinden. Det är verkligen öde. Emellanåt kan det komma en skylt med ett bynamn och efter ett par hus är man ute ur byn. Men vackert och storslaget är det. Under bilturen ringer Richards telefon. En kort glimt av teckning på mobilen då är det en väninna till mig och hon är vid Bear  Butte där vi passerar om ca 4 timmar. Otroligt. Carina och Lars är i Usa för att filma vid ett möte med Traditional Circle of Indian Elders and Youth som var i Flathead Reservatet. Nu är de här för att filma. De bestämmer sig för att följa med oss under ett par dagar. Vi åker till Rapid City för att ta in på motell.
Dag 8 den 29 September
Upp kl 0430 vi skall vara med på en Buffel Round Upp i Custer National Park. Det är 43e året som de samlar ihop alla bufflarna som ägs utav Syd Dakota Staten. Man beräknar närmare 10 000 besökare och parken öppnar kl 0615. Det gäller att vara i tid om man skall få en bra plats. Sömniga åker vi vägen upp till Custers Park i Black Hills. Fastän vi är tidiga är det en lång ringlande kö av bilar som åker den vackra vägen upp till parken. Vi får en bra plats utmed staketet. Vi hade varma kläder och sovsäckar med oss för innan solen kommer fram är det väldigt kyligt. Kl 1015 vänder 10 000 förväntans fulla människor blicken upp kullarna. Ett svart långt streck syns mot himlen. Det är närmare 1000 bufflar som skall ner för präriekullarna och in i väl stängslade hagar för vaccination och en del skall säljas på aktion. Det är bilar och cowboys som föser dem lugn fram för sig. Det hela går bra ända fram till hagarna då en del bufflar förstår vad som väntas. Fångenskap. När vi tror att det hela är över bryter sig en större grupp bufflar sig ut från den stora gruppen och nu börjar det roliga. De är otroligt snabba, cowboys, bilar och bufflar far runt åt alla håll och kanter. Vi hade turen att en grupp runt 30 bufflar tar vägen mot oss och vi får närkontakt med ljudet och den vackra synen av bufflar i full fart. De är så stora och mäktiga och de symboliserar ett Amerika från svunna tider. De har funnits i miljontals och de var levde i ett förbund med indianerna. De har blivit behandlade på precis samma sätt som indianerna . Nästan utrotade och sedan fångar i sitt eget land.
Resan går vidare genom Black Hills ner till Oglala Sioux indianernas reservat Pine Ridge. Här väntar ett mycket speciellt möte med före detta Vice Presidenten Alex Whiteplume. Han är en mycket karismatiskt person med en stark övertygelse att de skall få tillbaka sina rättigheter till sitt eget land och sina traditioner. Hans mark var en frizon där lagar inte Amerikas lagar och regler gäller. Han var en riktig storyteller. Vi bor enkelt på Singing Horse utanför Manderson. En del på luftmadrasser, några i en stuga också har vi två fina rum med en dubbelsäng. På dessa resor kan det bli mycket varierat men så får det bli om man vill komma folket och kulturen nära.
Dag 9 den 30 September
När man öppnar dörren från den enkla stuga vi sovit i under natten slås man av en otrolig utsikt. Vilken plats. Vi bor på Singing Horse strax utanför Manderson. Idag skall vi besöka Badlands och lära oss om växter. Richard som varit vår guide är specialist på växter och djur. Idag är det hans tur. Han har en föreläsning med en powerpoint presentation. Sedan åker vi på ringlande sandvägar ut i Badlands ett ogästvänligt naturområde som är en fristad från människans åverkan. Här har de ännu så länge inte fått någon anledning att exploatera. Det ser ut som ett månlanskap. Det här är Richards hemtrakter. Vi går på vandring och Richard visar oss växter som används till föda eller som medicianlväxter. Det är varmt och hett, solen bränner. Vi stannar till vid några platser för att fotografera innan vi far vidare mot byn Kyle där vi skall äta middag. Pine Ridge är det näst största reservatet i Amerika och här bor ca 18000 stammedlemmar. Oglala Sioux är närare 38000 medlemmar. Crazy Horse och Sitting Bull är de mest kända indianerna i historien och de blev båda mördade för sitt ledarskap över sitt folk. Vi möter mycket historik om dessa två på denna resa.
Dag 10 den 1 Oktober
Museet i Kyle berättar om Lakota indianernas historia och om massakern vid Wounded Knee. Det är en oerhört sorgsen historia vars folk kämpar än idag. Historien är inte slut. Massakern vid Wounded Knee hände 1890. Ledaren Big Foot ihop med sitt band hade givit sig in för att föras till reservatet. Man sköt ihjäl alla, både kvinnor, barn och männen. När vi lyssnar på historien och ser på bilderna är vi flera som inte längre kan hålla oss, det är så fruktansvärt förfärligt det som hände dem och man känner sig så förtvivlad för allt lidande de utsatts för. De i princip utrotades och fråntogs sitt land och sin frihet. Idag är endast 2% av Amerikas yta som tillhör indianerna och inte ens här är man fri. Efter museet åker vi ut till platsen där massakern skedde. Här finns en skyllt som kort berättar om händelsen, på kullen bredvid ligger en kyrkogård där massgraven finnas. Vi åker vidare mot Pine Ridge som är huvudbyn i själva reservatet. Här får vi en guidad tur inne på stamregeringens kontor. Några olika personer tar oss runt och berättar om regeringens upplägg. Utanför Pine Ridge ligger Red Clouds katolska skola. Här ligger ledaren Red Cloud begraven. Vi besöker även hans gravplats. Inne på skolan finns ett fint galleri och en affär där det finns hantverk att köpa. Det mesta tillverkas på skolan. Sista besöket idag är till det område där Crazy Horse ligger begraven. Man vet inte exakt var han ligger för det har hans familj hållit hemligt. Det är en vacker plats. Ett bra avslut på en sorglig dag.
Dag  11 den 2 Oktober

Slappedag, idag ges det möjlighet för att ta det lugnt och tid för reflektion. Några utav gruppen skall ut och rida på Rosie’s hästar. Övriga får tid att på egen hand vandra på prärien. Ett ypperligt tillfälle att få en tid för sig själv och att njuta av den enormt vackra naturen vi har runt omkring oss. För oss som gav oss ut på en ridtur väntade en underbar upplevelse. Det finns inget bättre sätt att uppleva naturen på än från en hästrygg. Rådjur, präriehundar, ormar och raviner. Underbar galopp och klättring i ett område som liknade Badlands. Det kan inte bli bättre…. De som var kvar på Singing Horse passade på att gå på egna vandringar och några utnyttjade tiden för meditation. På eftermiddagen åkte vi in till byn Manderson för att tvätta. Vi hade bokat middag på Bett’s kitchen. Det är en mycket speciell restaurang. Det är ett vanligt hus man kommer in i, inte särskilt stort och man kom liksom in direkt i köket hos en vanlig familj. Här lagas det mat för fulla muggar. Vi går ut och sätter oss i trädgården och utsikten är bara underbar. Här vilar historiens vingslag och det är inte för inte Crazy Horse ligger begraven någonstans i dalen och Black Elk valde platsen för sin familj. Vi åker igenom Manderson igen och det syns tydliga spår av fattigdom här. Pine Ridge är det näst fattigaste reservatet i Usa. Här råder stora svårigheter och konflikter inom reservatet. Man känner att här finns krigare och det är lite av ett laglöst land. Man har dock förbättrat situationen och arbetslösheten är inte riktigt lika stor som den varit tidigare.

Lisbet Brohall
11:e dagen hann jag äntligen i kapp mig själv på denna resa. Tur att Katrin har skrivit dag för dag så jag vet vart jag har varit! Det har varit enormt intressant och intensivt hittills. Många fina upplevelser, men starkast för mig har varit att få vara med på Pow Wow utomhus i Nord Dakota. Att se deras stolthet när de utför sina ceremoniella danser i sina underbara dräkter, det var andmäktigt. Idag vandrade jag i ensamhet över prärien, studerade djur och växtriket samt satt på berget och mediterade. Underbar solnedgång! Denna resa är lika mycket en inre resa som en yttre!
Imorgon tillbaka till ¨storstaden¨igen efter ett besök på Crazy Horse Monumentet samt Mt Rushmore. På måndag fortsätter min resa upp till Flathead i Montana för att lämna tillbaka Curly Bears buss. Som tur är får jag sällskap av Annika som också stannar kvar ett tag, annars hade det blivit enort ensamt efter 2 veckor med en himla ¨go¨grupp.
Dag 13 den 4 Oktober
Rapid City ligger utanför Pine Ridge och är närmaste större stad från reservatet. Här finns ett fint museum som heter Journey Museum. Det är ett av dagens två utflykter. Museet innehåller en spännande avdelning om Dinosauriernas tid och vi fick mycket information från en spännande man. Här finns några fina skelett av två dinosaurier som hittats nästan hela i Usa. Avdelningen om Nordamerikas Indianer är stor och den handlade om främst om Siouxindianerna.  Efter besöket på Journeys Museum åker vi till Prarie Edge som är en fantastiskt fin indianbutik. Butiken känns nästan som ett museum och här finns hantverk från många erkända hantverkare. Alla handlade vackra fina saker.
Dag 14 den 5 Oktober
Resans sista dag. Några ville tillbaka in till Down Town för att göra sina sista inköp på Praie Edge. De andra valde alternativet att följa med upp i Black Hills till Black Hills Caverns. Ett av flera grottsystem som finns under Black Hills. Just det här skulle ha världens störst kristall grotta. Men det var inte meningen att vi skulle besöka grottor under denna resa för när vi kom fram var det stängt. Vi försökte åka till ytterligare en och där var det stängt pga. Strömavbrott. Vi vänder tillbaka mot Rapid City och de flesta hoppar av i stan för att bli upphämtade ett par timmar senare. På kvällen äter vi på gott på en Mongolisk restaurang intill hotellet. De flesta är trötta och nu är det slutpackningen som gäller. Det är viktigt att kolla så ingen väska väger över 23 kg så den lilla handvågen går gänget runt.
Dag 15 den 6 Oktober

Nu sitter vi på flygplatsen i Rapid City. Alla har kommit igenom utan några problem. Väskorna är iväg skickade så nu väntar vi bara på boarding. Det känns både sorgligt och skönt att få komma hem. Det har varit en underbar resa med massor av spännande möten och upplevelser. Vädret har verkligen varit med oss, inte ett moln förrän sista dagen och med temperaturer mellan 22-30 grader.

Jag vill tacka alla resenärerna så gott. Det har varit ett nöje att resa med er. Nu har ni en egen resa att göra. Att sortera alla upplevelser är en angenäm resa. Kram till er alla.

Katrin

 

Sorry, den här webbplatsen kör inte på Internet Explorer version 7 och nedåt. Vargod att uppgradera till en riktig säker och snabb webbläsare. Vet du inte vad en webbläsare är? läs då här: http://www.whatbrowser.org/intl/sv/