Resedagbok vår 2014

RESEDAGBOK ” GERONIMO TRAIL & THE NATIVE TRIBES OF THE SOUTHWEST”

24 April – 10 Maj 2014

Behöver någon nå oss under vår resa 001-720-288-8148

 

(Ursäkta om texten inte är helt korrekt med stavfel etc. Denna dagbok läggs ut utan korrigering och som dyslektiker, ordblind och ren trötthet efter en äventyrlig dag så får ni ta den som den är :)))  Välkomna med på vår resa!

 

Resedagbok

DAG 1 Torsdag 24 April

Tidig morgon då flyget från Landvetter avgår kl 10.. En lång resa väntar på ca 23 timmar. Vi var 4 stycken som mötte upp på Landvetter och incheckningen gick ovanligt smärtfri. I Frankfurt mötte resten av gruppen upp. Med en flygning på 9 1/2 timme landade vi i Denver Colorado. Här väntade en 4 timmar lång väntan på sista flyget som tog oss sista biten till Albuquerque New Mexico. Väl framme var det midnatt. Här kom Chuck De Boo och hämtade upp oss med bussen som han kört hela vägen från Montana för att vi skulle hyra den för vår resa. Nu börjar vårt äventyr…….

Geronimo

 

 

 

DAG 2 Fredag 25 April

Strålande sol och sommarvärme. Vad mer kan man önska så här första dagen. Gathering of Nations är en stor upplevelse. Med över 3000 dansare och tusentals besökare där största delen är indianer. Så här mycket indianer från Amerikas och Canadas ursprungsfolk får man nog aldrig se. Dans, trummor, försäljningsstånd och mat sätter ett minne i en för alltid  Vi var trötta när vi lämnade vid kl 18 på kvällen. Sedan blev det en riktigt god middag på Outback som är en Australiensisk restaurang kjedja.,,, mmmm… vilken dag. Alla nöjda och glada :)

 

vårresa1

 

DSCN5131

 

 

DSCN5156

 

 

 

DSCN5177
DAG 3 Lördag 26 April

Pueblo Culture Center drivs utav de 18 Pueblo stammar som finnsi New Mexico. Här finns ett fint museum, galleri, restaurang och just denna helg har man dansuppvisning hela dagen. Att få höra och se deras traditionella danser är en upplevelse. Vi åt en stor traditionell måltid som lunch innan vi begav oss till ”Gamla stan” i Albuquerque. Kvällen delades med flera av mina gamla vänner Andrew Thomas och Rob Greyhill…. på den häftiga restaurangen El Pinto. (som är sydvästra USAs största) Kan varmt rekommenderas om ni skall till Albuqureque.

 

Indianresa2

Utanför Pueblo Culture Center

 

Indianresa3

Apache Crown Dancers på Pueblo Culture Center

 

 

DSCN5208

Acoma Pottery Dancers

 

 

DAG 4 Söndag 27 April

Dags att lämna Albuquerque och säga på återseende till Chuck och hans far Louis som nu skall ta en hyrbil tillbaka till Montana. Vi andra packade bussen och begav oss norr över mot Santa Fe. På vägen besökte vi Santo Domingo och Cochiti som är två av de 18 Pueblo stammarna. När vi letade efter efter en Trading Post i Santo Domingo som tydligen brunnit ned hittade vi en annan väldigt liten och lokal trading post. Här fick vi ett trevligt möte med en äldre man som varit dansare och handla lite hantverk. Vi besökte även deras lilla kyrka. Väl framme i Santa Fe som är känd för sin adobe arkitektur och alla konstnärer som samlas här. Här skall vi bo för natten. Vi åt en underbar måltid på restaurangen ”Cowgirls” Buffelburgare och glasspotatis.. ikväll sa vi ledsamt farväl till Rob Greyhill som tillbringat två dagar med oss…..

indianresa5

Chuck och Louis två cowboys på väg hem

DSCN5287

Shopping i Santo Domingo

indianresa6

Santa Fe
DAG 5 Måndag 28 April

Resan går vidare…. från Santa Fe skall vi idag upp till Durango i Colorado. På väg 550 från Albuquerque mot Farmington kör vi igenom en rad olika indianreservat. Santa Ana Pueblo, Zia Pueblo, Jemez Pueblo och Jicarilla Apache Reservation. Små indianresevat belägna i denna fantastiskt karga natur. Det är svårt att förstå att de blev tvingade in i små reservat när här oändliga vidder så långt ögat kan nå mil efter mil. Vårt första mål idag var ett stopp i Southern Ute Indian Reservation. De öppnade speciellt för oss idag. Vi fick en givande föreläsning och det var glädjande att höra hur väl de har byggt upp sitt reservat. De är en av de få reservat som lyckats bli självförsörjande. Slutmålet idag var Durango som ligger precis södra Colorado där möter man de majestätiska klippiga bergen. Här blev det en god måltid på stan.

 

DSCN5301

 

Indianresa6

 

DSCN5326

 

DAG 6 Tisdag 29 April 

 

En liten tur upp i klippiga bergen innan vi lämnar Durango så vi får känna bergens kraft. Idag åker vi inte bara västerut utan också över 1000 år tillbaka i tiden. Mesa Verde National Park i Colorado är ett område där det visar flera byar från tidig Pueblo tid. De byggde små stenhus i klipporna. En guidetur till Cliff Palace gav fantastisk information om hur indianerna levde för länge sedan. Dagen avslutades med en underbar middag på Red Lobster i Farmington ihop med kära Navajo vänner Herman och Carol Begay. Herman bjöd oss på en vacker Peyotesång att ta med oss på vår resa…. en underbar dag.

 

DSCN5381

 

DSCN5421

 

DSCN5425

 

DSCN5396

 

 

DAG 7 Onsdag 30 April

Idag blev det första dagen som vi kom att äta på en riktig frukostrestaurang. Här blev det French toast, omelette, Amerikanska pannkakor så vi skulle stå oss hela dagen. Dagens val blev att vi gav oss iväg till Monument Valley och The Valley of The Gods i Utah. Naturens otroliga variation. Förstår verkligen att dessa platser är heliga för indianerna. Efter varje krön möttes s vi av nya förunderliga vyer. I Monument Valley besökte vi en Hogan där en Navajo kvinna berättade om hur de gör sina fina vävda filtar. På kvällen nådde vi fram till Flagstaff i Arizona där vi skulle övernatta. I morgon väntar Grand Canyon.

 

DSCN5463

Valley of The Gods

 

DSCN5456

Wil Numkena från Hopi Tribe i Monument Valley

 

DSCN5470

 

 

DAG 8 Torsdag 1 Maj

Tidigt upp för att ta oss till Grand Canyon innan rusningen börjar. Efter ca 2 timmars körning från Flagstaff är vi framme och det är bara att insupa storheten i detta naturfenomen. Alla var överväldigade och det är helt enkelt svårt att ta in. Tänk att det är 2 billioner års formation man ser i Grand Canyon. Vi vandrar längs med kanten och några beger sig ner på Bright Angel trail. Vi tillbringar hela dagen här och det sista stoppet är Desert View med ett gammalt uppbyggt torn som är fantastiskt målat inuti av Hopi indianer. Att Grand Canyon har använts av indianer redan 12000 år tillbaka vet man idag. Där Coloradofloden och lilla Coloradofloden möts är för Hopi indianerna en helig plats där man ansåg att man kom upp ur ett hål i marken till denna värld vi lever idag. Vi åker tillbaka till Flagstaff utmattade och uppfyllda av djupa intryck. Jag säger bara….. Helt fantastiskt.

IMG_4500

 

 

 

IMG_4498

 

 

 

IMG_4515

 

 

DSCN5589

 

DAG 9 Fredag 2 Maj

Dagen startar med ett besök på Northern Arizona Museum som är ett fint museum som visar på indianernas historia i området. De ruiner som finns här i sydväst är de äldsta på den Amerikanska kontinenten. Vi reser i både tid och rum samt geografiskt. På vägen mot dagens slutdestination som är Pinetop utanför White Mountain Apache Reservation stannar vi till på ett par ställen. Ett besök på Meteor Crater som är världens bäst bevarade meteorkrater. Den är 1600m i diameter. Holomovis ruiner ligger inte långt ifrån. Det är lämningar från Hopis förfäder och den klan som Wil tillhör Solklanen. Resan går vidare söderut ner mot Pinetop. Här skall vi nu stanna i 3 nätter.

 

DSCN5621

 

DSCN5636

 

DSCN5629

 

 

DAG 10 Lördag 3 Maj

Idag var det Wil Numkenas tur att dela med sig utav sin kunskap, om sitt folks historia, om deras filosofi och djupa andlighet. Hopi indianerna är ett av de mest traditionella av alla Indianstammar och deras ceremoniella kalender lever de efter än idag. Resten utav dagen tillbringade vi nere i Apacheindianernas land. Fort Apache där general Crook bodde. Fortet används än idag fast nu inte som ett militärt fort utan som en skola för indian barn i området. Vi besökte även Kinishba ruiner. De är bevis på att Hopi indianerna även varit bebodda här nere. Rob Greyhill anslöt sig till den svenska skaran under em.  Det blev Japansk buffe som var riktgt god till middag. Sedan åkte vi tillbaka Apache reservatet för att få bevittna något helt fantastiskt. En Sunrise ceremoni som är en initieringsceremoni för en ung flicka att bli kvinna.  Vi satt under en stjärnklar himmel, en stor eld, 4 vackra unga flickor som dansade varav en var den som ceremonin var för, 25 Apachemän som sjung och 5 Crown dansare. Mycket folk stod runt platsen och denna ceremoni pågår under 3 dagar. Kan inte riktigt beskriva med ord vad vi fick uppleva.  Ikväll skulle ceremonin och danserna pågå till midnatt. Imorgon bitti fortsätter den så vi skall upp tidigt för att åka tillbaka….

 

DSCN5651

 

 

 

indianresa10

 

DAG 11 Söndag 4 Maj

Tidig morgon för att åka ner till Sunrise cermonin i Apache reservatet. Idag är det slutfasen på flickans 3 dagars initieringscermoni. När vi kom fram var dansen i full gång. Elden var utbrunnen och nu var det lite mindre folk. Hon var troligen helt slut och den sista dansen gjorde hon sittande med folket hurrande rop som suport. Hon hade genom sin dans tagit på sig alla människors problem och sjukdomar. Sedan blev det själva välsignelsen. Hon blev helt målad av en gul pollenfärg. Vi blev alla välsignade med färgen. Sedan fick vi lov att gå igenom den heliga altarplatsen. Vi har fått en unik upplevelse att som enda Svenskar fått bevittna denna ceremoni. Inte många vita har fått den möjligheten. Efteråt åkte vi till en man som tillverkar handgjorda Apache moccasiner. Färden hemåt gick via en träningscamp långt in i skogen som Apacheindianen Isagg visade oss. Vi provade på några av momenten, men kan säga att vi inte imponerade :) En underbart spännande dag. Den sista hos Apache indianerna och den sista med Wil Numkena vår fantastiska Hopi guide. Det blev en härlig avslutning på Mexicansk restaurang…..

IMG_0848

Sunrise ceremoni

 

DSCN5685

Moccasinvisning hos Fred

 

DSCN5696

 

 DAG 12 Måndag 5 Maj

Idag lämnar vi Apacheland för vår fortsatta resa upp mot Hopiland. Resan går rakt norröver och efter ett par timmar är vi framme. I Hopi reservatet får man inte fotografera så idag blir det inga bilder. Istället får jag försöka måla upp en bild med ord istället. Hopi är Amerikas äldsta indianstam och också den som allra bäst lyckats bevara sina traditioner och sin andlighet. Att se hur de lever och hur otroligt kargt här är kan man inte annat än förundras hur de har lyckats överleva i detta landskap. I alla fall lät den vite mannen dem att vara mer ifred. Milland Lomakema som är ansvarig för Hopi guild och som är en gammal vän var glad att se oss. Han skall guida runt oss dessa två dagar som vi är där. Vi besöker Hopis museum och sedan beger vi oss till Old Orabi. Här går vi runt lite för att se på håll ruinen av den gamla kristna kyrkan som fick två blixtnedslag som gjorde att den övergavs. Därmed blev inte Hopi indianerna omvända till kyrkan utan fick fortsätta utföra sin egen religion. Mot dagens slut kör vi till Winslow där vi skall bo över natten.

DSCN5717

Happy Hopi

 

Indianresa11

Mot Hopi

 

 

 DAG 13 Tisdag 6 Maj

Tillbaka till Hopi reservatet. Har skänkt en ny dator till Hopi guild som är ett hantverkskopperativ hos Hopi. Det har funnits sedan slutet av 40-talet och varit en viktig plats för utbildning av Hopis unika teknik att göra vackra silversmycken. Det har hjälpt många unga till ett yrke. Tyvärr har den dåliga Amerikanska ekonomin slagit hårt mot Hopi och deras kooperativ. Ekonomin är noll, hård vind har förstört byggnaden som är i stort renoveringsbehov. Nu är min tanke att hjälpa dem med en dator och starta upp en Facebook grupp så att de lägger ut sitt hantverk till försäljning och att människor som vill donera pengar till deras uppbyggnad kan göra det.

Idag blev det guidetur med Milland Lomakema. Han har fått ut ett tillstånd att ta oss till Dawa park som är ett område med mängder av Rock Paintings från lång tid tillbaka. En fascinerande plats. Milland gav oss också en föreläsning om Hopi på kooperativet. Milland kan inte säga två meningar utan att lägga in ett skämt, men det är ganska typiskt för indianer. De har mycket humor och är väldigt skämtsamma. De älskar att småretas. Vi lämnar Hopiindianerna för att ta oss rakt österut till Gallup för övernattning.

 

 

DAG 14 Onsdag 7 Maj

Frukost och sedan iväg till Window Rock som är Navajo indianernas huvudby. Window Rock har fått namnet från en speciell klippa som har ett stort hål i sig. Det har varit en helig plats för indianstammarna i området och är det också för Navajoindianerna. Vi besökte först deras museum som har en fin utställning om Manolito som var en av deras ledare på 1800-talet. Man blir väldigt berörd av deras historia och hur de tvingades på ”The Long Walk” innan de till sist fick komma tillbaka till området. Navajo reservatet har skapats genom ett par olika avtal. Tyvärr är det Hopis ursprungliga mark mycket av det.
Flera av oss i gruppen passade på att vandra upp klippan och hålet. Med en vidunderlig utsikt och ett väldigt varierat väder fick vi njuta av klippans kraft. Restaurang och hotel El Rancho blev ett naturligt avslut på dagen. En riktigt god middag på ett kändisställe. Här har många av de gamla kända skådespelarna bott och ätit. Eroll Flyn,  Hepburn, Gregory Peck…. och så vi ;)

 

DSCN5758

 

Indianresa14

 

 

DSCN5781

 

 

 

DSCN5808

 

 
DAG 15 Torsdag 8 Maj

Sista dagen på vår resa…. då shoppar dom loss. Vi gjorde ett besök på Running Bear i Gallup och där fick vi alla 50% rabatt på allt fint hantverk. Gallup är ett handelscenter för indianhantverk i USA och här skeppas mycket ut till hela världen. Indianerna kommer in i butikerna med sitt hantverk och är de ense om priset får dom sålt sina saker. En del butiker har hantverkare anställda. Vi åker rakt österut på I40 mot Albuquerque där vi skall sova sista natten. Väl framme i Albuquerque blir det shopping i vanliga affärer. På kvällen åker vi till Laguna reservatet. Deras kasino är känt för sin fina stora och goda buffé, här äter vi så det står härliga till…. Väldigt mätta och belåtna åker vi tillbaka för att göra en sista packning och väga våra väskor. Det är spännande och se om man klarar 23 kg som man numera har som maxvikt.

 

 

DSCN5813

Shopping av indianhantverk

DSCN5819

 

 DAG 16 den 10 Maj

Packa, frukost, sista shoppingen och sedan bege oss till flygplatsen.

Avresa Albuquerque 1300

Det har varit en fantastisk resa med ett riktigt härligt gäng. Massor av skratt och skämt. Wil Numkena som reste med oss en stor del av resan både gladde och förgyllde resan med sina varma skämt och härliga sätt. Höjdpunkten tror jag för de flesta var Sunrise Ceremonin hos Apacheindianerna. Den etsade sig på ögonlocken liksom. Särskilt kvällen med den stora elden, flickornas siluetter och Apache Crowndansarna bjällror som bjällrade i den tysta natten. Helt magiskt. Jag vill tacka alla resenärer som hjälpt till att skapa denna resa och ni som orkat läsa resedagboken.

Det väntar fler resor i framtiden. Just denna resa kan bli våren 2016 eller 2017

Walk in beauty

Hälsningar Katrin

Katrin

 

 

Sorry, den här webbplatsen kör inte på Internet Explorer version 7 och nedåt. Vargod att uppgradera till en riktig säker och snabb webbläsare. Vet du inte vad en webbläsare är? läs då här: http://www.whatbrowser.org/intl/sv/