HÖSTRESA 2014

Här börjar höstens indianresa till Indianstammarna i nordvästra USA och Canada 18 sep – 3 okt 2014

 

 

Dag 1 torsdag 18 sep

Med en liten grupp på bara 6 personer skall vi förverkliga en dröm….. flyg Landvetter kl 0620 – Amsterdam – Seattle – Spokane som är vår slutdestination. Chuck Deboo står med bussen som jag hyrt på flygplatsen och äventyret börjar. Det börjar med besök på Longhorn steakhouse som ligger en liten bit från flygplatsen. Kan varmt rekommenderas. Sedan blev det tidigt i säng… alla var trötta och utmattade efter den långa resan.

 

Dag 2 fredag 19 sep

Med fulltankad buss lämnar vi Spokane. Vi skall till Collville reservatet och Grand Coulee. Det är inte mer än en två timmars bilresa genom oändliga vidder av skördade vetefält. Vackert gult så långt ögat kan nå. Uppe vid Coulee Dam som är en jättestor vatten reservoar som också tyvärr tvingade indianerna i området att lämna sina  marker. På Colville Tribal Museum fick vi en starkt berörande livsberättelse av Jennifer Ferguson. Det var en kraftfull kvinna som varit med om mycket. Hon var t.o.m. med vid ockupationen av Alkatraz 1970. På kvällen såg vi en lasershow som visades på dambyggnadens vägg.

 

Höstresa3

Sorgen är fortfarande stor med var det stora dambygget har gjort för både natur och folket. Laxen kan inte längre vandra upp för floden.

 

Höstresa1

 

Gruppen ihop med Jennifer på Colville Tribe Museum

 

 

Dag 3 lördag 20 sep

Dagen började med en stor stabil frukost på Pepper Jack i Great Coulee. Omelett, Amerikanska pannkakor, French Toast…. Det var riktigt gott och nu står vi oss länge så vi klarar den långa körningen över kaskadbergen västerut mot kusten. Vi kör igenom Colville reservatet och i deras huvudby Nespelem stannar vi till vid Chief Joseph gravplats. Han var Nez Perce indianernas hövding och han sattes i detta reservatet långt ifrån sitt egna folk. Vägen över kaskadbergen gav oss många fantastiska vyer. Vi gjorde ett kortare stopp i Winthrop en liten by som var vackert uppbyggd i gamla western stil. Vi åt en härligt hemmagjord glas. Slutmålet för dagen var Burlington och framåt kvällen var vi framme redo för att äta middag. Till vår stora glädje hittade vi ett motell och inom gångavstånd fanns en Outback restaurang som är känd för sin goda mat. Australiensisk stil. Mätta, nöjda och trötta efter en händelserik dag är det sängen som hägrar.

Höstresa6

Colville Reservatatet Nespelem

Höstresa7

Winthrope

 

Höstresa8

Kaskadbergen

 

Höstresa4

Chief Joseph Gravplats

 

 

Dag 4 söndag 21 september

En härlig frukost på Sharis en restaurang som är öppen 24 timmar om dygnet som fått en rad utmärkelse för sina fantastiska pajer. Frukosten gick inte av för hackor den heller. Swinomish reservatet ligger på en liten ö precis utanför La Conner. Där hade vi  den stora turen att få möta Patricia Paul gift med den kända träskulptören Kevin Paul. Han var inte hemma och istället tog hon sig tid till en  pratstund med oss. Advokat, womens peace movement och hon har varit i Stockholm i slutet på 90-talet. En fantastisk kvinna att lyssna på. Swinomish är en liten stam med endast 900 stammedlemmar varav ca 700 lever i reservatet. Deras kamp är idag mot droger, självmord och alkoholism. De har idag en hyfsad ekonomi men självkänslan är så sargad. Historien har satt djupa spår och de försvinner inte med tiden som man kanske tror. Vi gör ett besök i rikemansorten på andra sidan den lilla kanalen. Kontrasterna är stora och jag vet på vilken sida jag skulle vilja bo på.

Höstresa9

Frukost på Sharis

 

Höstresa11

 

 

Höstresa10

 

 

 

Höstresa12

 

 

Dag 5 måndag 22 september

Stora kontraster och goda måltider. Vilken dag. Vi lämnar Burlington för att ta oss över gränsen till Canada och Vancouver. Gränskontrollen gick bra sedan var det raka spåret till University of British Colombia Museum. Ett fantastiskt museum med mycket föremål från de olika indianstammarna i Nordvästra USA/Canada. Otroliga totempålar stor som små och fantastiska masker. Kustindianernas mytologi är spännande och fascinerande. Om ett par dagar skall vi få en nära inblick i deras kultur och tradition. Vancouver vilken stad…. hur stor som helst med bergen, havet och skyskrapor om vartannat.

 

Höstresa13

Totempålen utanför UBC

Höstresa15

 

En av de fina maskerna på UBC

Höstresa2015

 

 

Höstresa14

 

 

Dag 6 tisdag 23 september

Båt över från Horseshoe Bay norr om Vancouver till Nanaimo på Vancouver Island. Underbart att andas in den friska luften från Stilla havet. Båtturen tog 1 1/2 tim och som tur var låg havet lugnt. Nu är det östsidan på Vancouver Island och det ligger i lä mot det öppna havet. Väl framme tog vi in på hotell mitt i Nanaimo. Bara en liten gångtur utmed den vackra strandpromenaden med sälar, båtar, flygplan var vi inne i stan. Vi besökte en fin affär vid namn Hill´s Native Art och där kom vi alla ut med varsin påse med vackert hantverk från kustindianerna. Säkert ett litet lyft för affären. Middag åt vi på Firehouse grill, ett riktigt kanonställe som jag varmt kan rekommendera om ni någon gång kommer till Vancouver Island.

Höstresa20

Nanaimo Waterfront

 

Höstresa19

Stranpromenaden i Nanaimo

Höstresa21

Hill´s Native Art i Nanaimo

 

Dag 7 onsdag 24 September

En underbar körning från Nanaimo till Torfino. Alltså från östra sidan av Vancouver Island till den västra stilla havskusten. Man förstår varför det inte finns så många vägar på ön. De stora skogsbeklädda bergen ihop med sjöar och vikar ger ett drama åt naturens krafter på ett sätt som får vägen att ringla sig upp och ner med ständiga svängar åt alla håll. Halvvägs stannar vi till i Cathedral Grove. Här är en ursprunglig skog som där det äldsta trädet är över 800 år gammalt och de är stora och enormt långa. Man får känslan av filmen Avatar. Här måste den ha spelats in. I Uckuluet som är den första lilla staden på västsidan äter vi en fantastisk lunch på ett fint hotel precis vid havet. Och det är precis. Havet dånar in med stora vågor mot klipporna. Att vi snart skall ut på havet känns inte riktigt möjligt just nu. Men en stund senare sitter vi i en liten båt med all vår packning och nu skall vi iväg till Ahusat. På kajen mötte Pam oss med ett varma vänliga ögon. Hon och hennes familj skall ta hand om oss under dagarna på deras ö. Efter ca 45 minuter på ett hav med stora vågor men med en säker sjöman som är född på havet kom vi säkert fram. Väl framme bar vi våra väskor upp och satte de på ett bilflak. Här på ön finns säkert inte mer än max 1km väg varav nu ca 300m är asfalt, nu finns här ca 30 bilar. Vi åkte på flaket till stället där vi skall bo. Sedan åkte vi hem till Pam och Jerrys där en ljuvlig middag väntade. Specialbesök av hövdingen Rocky och hans fru var där att dela den traditionellt lagade laxen vid elden. En helt fantastisk kväll.

 

Höstresa22

Pam hälsar oss välkomna på kajen i Tofino

 

 

Höstresa28

Ahousat byn

Höstresa23

Laxen tillagas traditionellt på elden

 

 

Dag 8 torsdag 25 September

En händelserik dag på ön. Pam hämtar upp oss för en lokal sightseeing på ön. Först gör vi en liten vandring från lodgen där vi bor ner till närmaste strand. En vacker vy med havet och olika öar i bakgrunden. Stora träd ligger här och där utspridda på stranden som med havets kraft fått dem att flyta iland och blivit strandsatta. Pam berättar om havets betydelse  med allt vad havet förser dem med. Hit är det få som tar sig och själva åker de en gång i månaden till Nanaimo där det är betydligt billigare att storhandla. Då tar de bilen 300m sedan båten 45 min sedan nästa bil som står i Tofino för att köra 3 1/2 timme. Handla mat och förnödenheter för 1 månad. På vintern kanske för 3 månader för man vet inte om vädret tillåter dem att ge sig iväg. Sedan hela vägen tillbaka och packa om all mat från bil till båt till bil och in i huset…. Förstår ni hur bra vi har det. Vi besöker Pam´s mamma som visar sina cedarträshattar, korgar och fina ull mössor. En gata ner bor hantverkaren George som numera är väldigt känd för sitt fina hantverk. Han har en stor val i trädgården som han snart är färdig med. Den nyöppnade restaurangen som efter en förvandling av mormors övervåning nu blivit en restaurang äter vi lunch. Några av gruppen åker iväg för att fånga in middagen. Det blev 11 stora krabbor. En fantastisk middag med helt nykokta krabbor, laxsoppa, stekt lax, morotskaka, limepaj…. Enligt Ahousat får inte gästerna lämna huset utan att vara helt mätta. Vi garanterade att det fanns inte en gnutta plats i någon av oss. Familjen samlades för ett nära och känsligt tal där vi fick ta emot en vacker gåva, en träskulptur som George gjort. De har varit lika förväntansfull som vi över att vi skulle komma. Detta är en helt fantastisk familj som med en sådan värme och kärlek tagit emot oss och delat med sig av sin kultur och traditioner. Nu har vi två dag kvar….

 

Höstresa24
Pam guidar oss i regnskogen

Höstresa25
På stranden

Höstresa29

George visar sitt senaste hantverk

Höstresa30

Pam´s mamma Trudy

 

Dag 9 fredag den 26 September

Hystuup, idag var vi 3 stycken som skall iväg med båt kl 0730 för att plocka hystupp som är en slags sugproppsliknande mussla som finns på stenkorallerna som kommer fram under ebb. Det är under en kort stund som vi kunde kliva på själva stenarna och med kniv bryta loss Hystuupen. Direkt i båten visade Jeremy hur de traditionellt äter dem råa. Vi var lite skeptiska men naturligtvis tuggade vi glatt i oss den råa sugproppen. Väl tillbaka packade vi våra väskor för idag skall vi flytta boende. Hemma hos Pam fick vi lyssna på två kvinnor utav de stamäldsta. De visade oss hur de värmde upp Hystuupen och då blev de lätt tillagade och var genast godare. De berättade om deras kultur och om deras liv. Cathie var en healer och Ruth Chiefen Rockys mentor. Under eftermiddagen gick vi the Wild Trail. En underbar tur längs med stränder och regnskog. Dagen avslutades med en helt fantastisk fiskmåltid i den lokala restaurangen ihop med familjen Frank. Sedan avslutade vi med en tur på byn för att se den stora totempålen vid bystranden. En dag full av upplevelser och intryck.

 

Hösresa32

Gruppen ihop med Pam och Jerry Frank vid Totempålen vid huvudstranden i Ahousat reservatet.

 

Höstresa

 

Marc och Anita fångar Hystuup på klipporna.

 

Dag 10 lördag den 27 September

Resans bästa dag….. Jag älskar ”Hot Springs” varma källor. Idag skall vi åka till en annan ö där det finns heta källor. Vi ger oss iväg vid niotiden i en större båt ihop med Jerry och sonen Marc. Det är strålande sol och riktigt varmt. Havet låg som en spegel i alla fall inomskärs. Det tog 45 minuter att åka dit. Till vår stora glädje var där inga båtar ännu. En underbar vandring genom regnskogen som också den tog runt 45 minuter innan vi nådde fram till havet och de varma källorna. De kom en avslöjande dimma från området. Det var ett riktigt varmt vattenfall som fyllde olika små klippbassänger som var från riktigt varmt till den som var längst ut mot havet. Man kunde till och med ligga i havet i mynningen där det varma vattnet rann ut och när vågen kom in kom det kalla havsvattnet och sköljde över en. En helt fantastisk plats som lagom till vi badat färdigt fylldes på med mer och mer badsugna besökare. Det går många båtar från Tofino särskilt en vacker dag som denna och det är lördag. Vi förstår att indianerna såg dessa källor som helande. 

Lagom tillbaka för att göra oss i ordning för en tillställning som heter ”Celebration of Life”. Vi har blivit officiellt inbjudna. Det är en man som firar sin fru som varit nära döden men som skaparen inte ville ta till sig ännu. Med mat, danser, trummor och sång, namngivningar och give aways fick vi ta del av en traditionell sammankomst där flera hundra av byns invånare kom och deltog i. Vi fick komma upp och hålla ett litet tal där vi också skänkte lite saker från Sverige och pengar som tack för att vi blivit inbjudna. Detta uppskattades väldigt mycket av Ahousat folket. En fantastisk upplevelse.

 

20140927_112525 Höstresa33

Den vackra regnskogen

 

Höstresa35

Bad i heta källor

 

Höstresa34

Celebration of life

Dag 11 söndag den 28 September

5 dagar hos Ahousat är till ända. Pam, Jerry med barnen Marc och Qwiiz, deras företag Spiriteagle och alla vi mött på ön har givit oss upplevelser för livet. Det har varit helt fantastiskt att få komma dem så nära och ta del av kulturen, traditionerna, den underbara naturen, maten och allt annat. Efter att blivit upphämtade med båt en sista gång där vi bott de senaste två dagarna äter vi frukost för att sedan tacka och ge lite gåvor som vi har med oss från Sverige. Det var känslomässigt starkt när Pam berättade vad vårt besök gjort för dem och deras familj. Vi var den första grupp som stannat så många dagar hos dem. Det var med stor glädje de har delat med sig av så mycket av deras historia. De är bara vana att folk kommer över dagen. I strålande sol lämnar vi ön och precis vid kajen sitter det en vithövdad örn som ger oss ett gott tecken för vår fortsatta resa. Vi stannar till i Tofino som är ett mecka för surf fantaster. Vi shoppar lite och sedan tar vi bussen över till östsidan och tillbaka till Nanaimo.

Höstresa36

 

Pam och Jerry Spiriteagle.ca

 

 

Höstresa34

Örnen som sa på återseende på Ahousat kajen när vi skulle åka därifrån.

 

 

Höstresa37

Toniquin beach i Tofino

Höstresa35

Ett glatt gäng i Nanaimo

 

Dag 12 måndag den 29 September

Riktningen går söder över efter ett stopp på Cabela´s en stor jakt-fiske-sportaffär. Vi stannar sedan i staden Duncan känd för sina Totempålar av kända indianska träsnidare. I stadens centrum finns ett 40-tal stora totempålar med olika sägner och betydelser. Totalt skall det finnas drygt 100 st. Vi gick själva totem turen och det är bara att följa målade fotspår för att se dem alla i centrum. I underbart väder går vi runt och beundrar och fascineras av deras berättelser. Resan går vidare och fram åt kvällen är vi framme i Victoria som är Vancouver Islands södra spets. Här skall vi ta båten i morgon bitti. Vi åker in till downtown för att se den vackra solnedgången i öster mot havet och bergen. Det blir middag på Bard and Banker som är en historisk byggnad med underbar mat. Ett riktigt häftigt ställe.

 

20140929_135131

 

 

 

20140929_142145

 

 

Dag 13 tisdag den 30 September

Efter en natt på hotell….. Ett fint hotell uppfräschat i 60-tals stil med gälla färger. Det var riktigt läckert. Eftersom båten går kl 1205 är det bara en frukost vi hinner med innan vi får bege oss till Sidney som är en liten ort utanför Victoria. Vi valde en längre båttur där vi anländer närmare Seattle än med det andra alternativet. Vi var glada över det valet för det blev en sjötur i skärgården med valar, sälar, fiskebåtar och segelbåtar. En tur där vi kunde stå ute på däck hela tiden i solen och beundra de vackra öarna i över 3 timmar . Vi såg även en grupp valar på lite håll i vår kikare. Väl framme i Anacortez var det bara att köra motorvägen ända fram till Seattle. Seattle är en riktigt stor stad och det var med hjärtat i halsgropen som jag tog mig in till downtown och waterfron med hjälp av Anitas guidning och kartläsning. Sista biten upp till hotellet som ligger mitt i hjärtat av downtown var det en så brant backe att det var riktigt obehagligt när jag fick stanna mitt i backen för andra bilar som stoppat för rött ljus. Tack och lov fixade bussen det. Hotellet som var riktigt häftigt heter The Moore Hotell kan varmt rekommenderas om ni skall till Seattle.

 

20140930_122751

 

Höstresa39

 

Höstresa40

 

 

Dag 14 onsdag den 1 Oktober

Sista dagen på resan och den tillbringar vi i storstaden Seattle. Bilar, ljus, människor, sirener…… och affärer, coffeshops i mängder. Vi startade dagen med att gå från hotellet till the Space Needle som är ett väldigt högt torn som är en stor turistattraktion. Här kan man få en fantastisk utsikt över Seattle åt alla håll. Sedan var det fritt resten av dagen. Vi drog åt olika håll men av ett sammanträffande sprang vi på varandra på Fiskemarknaden i hamnen vid tre tiden och då även med Chuck och Cerry som kommit med flyg och tåg till hotellet för att hämta hem bussen. På kvällen åt vi en gemensam middag på ”The Fisherman” nere i hamnen. Den låg på samma kaj som pariserhjulet och denna åkte vi för att få en vacker vy över staden by night. En trevlig sista dag på vår resa. Nu väntar bara flyget hem.

20141001_102640

Seattle

20141001_131455

Den branta backen

 

20141001_154220

Chuck och Cary

Dag 15 torsdag den 2 Oktober

Det är lika spännande som vanligt att göra slutpackningen. Klarar man vikten? Som numera är 23 kg/väska. Får allt plats i väskorna? Morgonen gick åt att fixa och dona så att allt kommer med. Vid 1030 packade vi våra väskor i bussen och det såg ut som om alla lyckades. Väl på flygplatsen gick det smidigt att checka in och gå igenom alla kontroller.
Flyget från Seattle tog 9 timmar och som tur är så är det numera mängder av filmer att välja mellan så tiden går ganska snabbt om man inte kan sova bort tiden. I Amsterdam var allt försenat på grund av dimma. Men efter lite försening kom vi iväg.

På Landvetter sa vi farväl. Det har varit en underbar resa med fantastisk natur, många nära och spännande möten med de stammar vi mött. Det har varit en härlig grupp och jag hoppas de alla har fått med sig fina minnen för livet.

Nu är det bara att hem och smälta och förstås förbereda inför nästa års resa som nu är hästresan till hösten.

Tack för att ni följt med oss i resedagboken.

AHO

 

Sorry, den här webbplatsen kör inte på Internet Explorer version 7 och nedåt. Vargod att uppgradera till en riktig säker och snabb webbläsare. Vet du inte vad en webbläsare är? läs då här: http://www.whatbrowser.org/intl/sv/