Mina personliga resetips

Mina personliga resetips.

Har fått en del erfarenhet genom åren och här kommer lite tips.

 

flygplatsen:

·      Checka in i god tid speciellt när du skall till Amerika.

·      Du får ha två stora väskor som max väger 23kg vardera gäller nu 2008.

Handbagage max 12 kg. Kolla upp med de du köpt flygbiljetten från. Det ändras ofta.

 

·         Vid incheckning skall du ha med dig din första adress du skall vistas på under resan.
·         Glöm inte sätta namnlappar på alla dina väskor med din hemadress.
·         Rör dig så mycket som möjligt på flygplatsen särskilt om du skall flyga långt. Sitta får man göra i planet.
·         Ta en tom vattenflaska med dig som du kan fylla på med vatten efter att du gått igenom säkerhetskontrollen.
·         Ha bekväma lätta kläder som inte sitter åt. Kroppen reagerar ofta med att svälla upp när det är långa flygningar och det blir lätt obekvämt.
·         Ha enkla lätta skor som du lätt kan ta av och på vid säkerhetskontrollen och i flygplanet. Idag är det nästan obligatoriskt att ta av skorna och jacka i säkerhetskontrollen för att köra igenom röntgen.
·         Undvik smycken och andra metalldetaljer för att slippa en pipande metalldetektor och tullens undersökande händer.
Jag brukar oftast ha kläder utan fickor just flygdagen.
·         Inga vätskor i handbagaget inte ens tandkräm om tuben är större än 100 ml. Jag brukar vilja borsta tänderna efter den långa flygningen för att känna mig fräschare. Efter att de tagit min stora tub fick jag köpa ny tandkräm inne på flygplatsen som var 75ml. Inga krämer eller annat flytande om du vill undvika genomsökning av väskan.
·         Naturligtvis så får man inte ha några vassa föremål ex. sax, pincett, kniv etc.
·         Kabinväska tycker jag är ypperligt som handbagage eftersom man inte behöver bära den utan bara dra den efter dig. För mig brukar den vara ganska tung eftersom jag oftast har dator, 2 kameror, tidning och någon bok med mig under resan. En kabinväska med fack på utsidan är att föredra, då kan pass och biljetter vara lätt åtkomliga. Dessa skall visas upp ett antal gånger under resan.
·         Jag brukar lägga gällande biljett och pass i facket överst. De andra biljetterna lägger jag i ett annat fack så de inte blandas ihop.
·         Har du barn så är ett litet tips att skicka ett vykort redan från flygplatsen. Då är det garanterat att de hinner få ett kort innan du kommer hem. Min då femåriga dotter väntade förgäves och var besviken på att kortet aldrig dök upp, ja, inte förrän tre veckor efter att jag kommit hem. På mina resor då vi reser i mer ociviliserade trakter och besöker olika indianreservat kan postgången ibland vara riktigt dålig fastän det är Amerika. Denna gång skulle det inte gå fel. Brevlådan på Landvetter ligger vid Forex.
·         När du flyger från Europa till Usa kan du tänka på att lägga passet och din biljett du fick när du gick in på planet ihop lätt åtkomliga för de behöver du när du skall fylla i tull och emigration blanketterna. Samt att du då också har adressen till första övernattning i Usa.
·         Drick mycket vatten under flygningen så hjälper du kroppen att klara av påfrestningen.
·         För dig som har problem med rygg etc som tycker att sitta länge kan vara jobbigt . Detta kan vara ett bra tips. Ta med egen kudde. Jag har en speciell kudde jag släpar med mig land och rike runt, den förgyller resan mycket. En liten kudde som har jordmagnetism från det japanska företaget Nikken. Denna kudde gör att jag inte blir trött i ryggen eller ont i rumpan. Den gör att jag återhämtar mig fortare. Vill du veta mer om denna kudde kan du e-maila mig. Den är ovärderlig för mig som reser mycket.
·         Jag har alltid med öronproppar och ögonbindel så om tröttheten slår in kan jag skapa en större förutsättning för sömn genom att det blir tyst och mörkt.
·         Har du hörlurar till din cd eller mp3 så fungerar dessa mycket bättre än flygplanets egna som man får ombord för att se på film och lyssna på musik. Deras kan vara en riktig plåga för öronen helt utan bas.
·         Har du lätt för att få svullna fötter kan en stödstrumpa lindra. Passa på att röra på fötterna så mycket som möjligt.
·         Stolsätena är inte kända för att vara bekväma på ett flygplan. Vad jag gör som passar mig som är ganska kort är följande: Jag sitter på min kudde. Flygplanets egen kudde lägger jag i svanken. Min kabinväska lägger jag under stolen framför och den fungerar som en fotpall och jag får lätt att nå mina tillhörigheter. Vill jag sova är det bara att sätta in öronpropparna, ner med ögonbindeln och det lilla blåa täcket över mig. Godnatt .
·         Numera har de många filmer att välja på både nya och gamla. Välj en lång om du hittar någon som verkar bra.
·         Den här resan såg jag Purpurfärgen, en verklig klassiker som berör. Oj, vad snabbt tiden gick. Flyget mellan Amsterdam och Minneapolis tar ca 8 tim 40 min.
·         När vi mellanlandar i Amsterdam har jag ett litet smak tips. Här brukar jag köpa ett eller två paket kex, en sort som är speciell för Holland. Sirapwaffels. De flesta brukar bli väldigt förtjusta i dem. På hemresan blir det stora paketet till barnen hemma. De är hård valuta hemma, en riktig storfavorit.
·         För dig som vill ha riktig lyx på flygningen kan man göra så här om man kan med. Om du ser till att komma bland de sista in på planet eller när de har stängt dörrarna går du en snabb sväng i planet och kollar om där finns några extra lediga stolar. Finns där det kan du genast fråga flygvärdinnan om du kan få ta dessa. Ofta är de sista raderna som blir tomma om planet inte är fullsatt. Då kan man ta alla sätena och lägga sig för att sova.
·         Vill du ha fönster eller gångplats se till att boka det när du bokar din flygbiljett. Jag själv som är flygrädd vill ofta sitta vid fönstret för att jag skall kunna se ut hur långt det är till marken. På något sätt känns det lättare då.
·         Vill du ha särskild mat finns där mycket att välja på men det måste bokas direkt när du köper biljetten. Vanligt är att de har som måltid med en vegetarisk pasta eller kyckling som du kan välja på.
  USA mellanlandning i Minneapolis
·         Har du några timmars väntan i på Minneapolis flygplats kan jag rekommendera ett besök i deras fina indianaffär.
·         Skall du flyga vidare inrikes skall du passa på att äta eller köpa med dig mat för inrikes flyg erbjuder ingen mat utan endas salta pinnar och en dricka. Eftersom du nu är en 7 timmar bakåt i tiden är det oftast hungern som kommer att störa dig när du väl får en chans att sova.
 Packningstips:
·         Jag brukar packa i en stor resväska med hjul. I den stoppar jag en stor sportbag som jag sedan har som stor väska nr 2 vid hemresan. I den packar jag alla mjuka saker.
·         Som handbaggage är en kabinväska på hjul bra. Gärna en med många fack. Då är det lättare att organisera var jag har allt. I den har jag en mycket tunn hopvikbar ryggsäck som inte tar någon plats. I den kan jag lägga det jag handlar på flygplatsen eller det jag vill ha lättillgänglig under flygningen.
·         Jag är inte så lång (160). Jag brukar vilja ha min kabinväska under stolen framför under flygningen. Då kan jag använda den som fotpall och det är mycket vilande för fötterna och benen.
·         En MP3 spelare är utmärkt att ha med sig på resan. Den tar liten plats men om du handlar cd musik under resa får du vänta tills du kommer hem.
·         Ett tips från Ulrika Jäger. Om du skall ha med underställ/ulltröja eller fleece kläder för kallare dagar kan du packa dessa i en sovsäckspåse.  Då kan du dra ihop påsen och göra den mycket liten.
·         Om du har en liten vit tvättlapp med dig så kan du byta ut den på de olika hotellen så har du en ren handduk hela tiden.
          Nästan alla hotell har samma vita handdukar.
Ta med er de tips ni vill under resan….. Ha ett underbart äventyr.
Sorry, den här webbplatsen kör inte på Internet Explorer version 7 och nedåt. Vargod att uppgradera till en riktig säker och snabb webbläsare. Vet du inte vad en webbläsare är? läs då här: http://www.whatbrowser.org/intl/sv/