Tidigare resor

Nu är en reseepok till ända.

Jag vill tacka alla fantastiska resenärer som genom åren  rest med Ursprungskällan. Ett ännu större tack till den Indianska Nationen som tagit emot oss som gäster under alla år och som delat med sig av sin kultur och filosofi. Det har varit ett underbart samarbete som nu fortsätter det på ett helt annat sätt.

Titta gärna i våra resedagböcker från tidigare resor.

Vår sista resa 2015

2015 Hästresa “Riding in Rocky Mountains”

En annorlunda och unik hästresa där du möter indianer, cowboys, mustanger, appaloosahästar och mycket mera. Hästen genomsyrar hela resan och du får också stifta bekantskap med både den indianska kulturen, den storslagna naturen och livet på en ranch.
Vi flyger in till Great Falls  Norra Montana och därifrån tar vi oss med buss till Blackfeetreservatet. Här bor vi på en fantastisk ranch där du direkt välkomnas in i familjen De Boo’s. Här tillbringar vi första veckan med boskapsdrivning, långritt i klippiga bergen och många spännande möten och upplevelser.

 

Sedan reser vi vidare till Idaho med ett ljuvligt stopp vid Lolo Pass där vi badar i heta källor innan vi kommer fram till Nez Perce indianerna och deras Appaloosahästar. Här möter vi den fina familjen McFarland som äger den största hjorden av Appaloosahästar. Här bjuds vi på underbar ridning i storslagen natur.

 

Efter ett par dagar i Idaho åker vi till Pendelton Round Up i Oregon. Här har de i år 100 års jubileum. Det kommer att vara ett event utan dess like. Här får du uppleva en riktigt gammal cowboytradition Westward Ho paraden och Bullriding av högsta kvalite’.

Resan avslutas med flyg från Spokane i Washington.
Ca halva tiden är på hästryggen. Vi reser i en liten grupp och tar oss fram i buss. Boendet är varierat, allt från camping i bergen, indian tipis till hotell. Det är en äventyrsresa där vi är öppna för mycket spontanitet. Vi kan alltid garantera en spännande och händelserik resa där du får komma som gäst och inte som turist. Vi möter människorna och kulturen precis som den är.
Det blir en härlig blandning av upplevelser från flera kulturer där hästen står i centrum. Vi får ta del av stor hästkunskap från många människor. Resan kräver att du kan rida så att du känner dig trygg i sadeln i galopp.

 

 

 


 

Sitting Bull and the Sioux Nations”

 

Vår spännande resa börjar i Bilings Montana. En nära utpost till Nationalparken Yellowstone som bara är ett måste när vi är så nära. Här ges det möjlighet till bad i varma källor, vilda djur och svinlande vägar över bergen. Efter Yellowstone beger vi oss till det första indianreservatet som blir Crow indianernas Reservat. Här besöker vi slagfältet Little Big Horn vars historiska händelse räknas till en av Usa´s mest kända. Här får du på plats höra om hela slaget.

Efter besöket hos Crow beger vi oss österut genom Cheyenne indianernas reservat mot Devils Tower.

Devils Tower är en 400m hög pelare som majestätisk sticker upp i det annars platta landskapet. Det är en helig plats för många stammar och Crazy Horse önskade få detta området för sitt folk. Men så blev det tyvärr inte. Inte långt ifrån finns ytterligare en helig och viktig plats för indianstammarna i området. Bear Butte. Har en lång historia och kampen är inte över för denna heliga plats. Över 60 olika indianstammar har genom historien vandrat till berget och man har hittat föremål daterat 10 000 år tillbaka som bevisar den spirituella vikten för stammarna i området. Ledare som Sitting Bull, Crazy Horse, Red Crow har vänt sig hit för visioner. Idag finns här ett litet museum och center. Med en ödmjukhet och respekt besöker vi denna plats.

Rapid City som är den största staden i närheten av Piné Ridge. Här finns många intressanta ställen att besöka. Journey Museum, Prarie Edge för att nämna några. Från Rapid City kommer vi sedan att åka ut i de fyra väderstrecken.

I Black Hills besöker vi såväl grottor, national parker, Mount Rushmoore, Crazy Horse Mounument. Här väntar många spännande upplevelser.

I Piné Ridge bor vi på Singing Horse trading Post. Hit kommer många från reservatet för att handla till sina hantverk. Här får vi chans både att lära oss om pärlbroderi och att handla fina saker. För de som vill rida är här vackra spännande omgivningar.

I Piné Ridge kommer vi att åka upp till stamregeringens kontor. En unik kväll med ledaren Alex Whiteplume som är en fantastisk Story teller. Vandring i Badlands.

Wounded Knee är en minnesplats för den brutala massakern 1890, vi får höra om denna tragiska historiska händelse och besöka deras museum.
Under vårt besök hos Oglala Sioux-folket kommer vi att möta visa män och kvinnor, några är ättlingar till kända ledare.

Vi beger  oss upp till Standing Rock Reservatet som ligger i både Syd och Nord Dakota. Detta är Sitting Bulls folk, Hunkpapa Sioux.Här besöker vi Sitting Bulls två gravplatser, Sitting Bulls Comunity College och andra viktiga platser.

Ges tid och möjlighet besöker vi även Rosebud sioux indianernas reservat.

Vi får vi många unika möjligheter, de delar med sig av det som känns viktigt för dom att ge till oss. Därför vet man aldrig exakt vad som kommer att hända, här är inte allt schemalagt och planerat utan vi lämnar det öppet för möjligheterna att komma in och överraska oss. Vi kommer att deltaga i olika traditionella aktiviteter som sker under vår tid här på Pine Ridge reservatet.

 

En spännande resa med mycket spontanitet och närhet.

Resorna arrangeras av Katrin Gunnarsson som har nära kontakt med många olika indianstammar.
Det är på indianernas initiativ som vi blir inbjudna och vi kommer som gäster, inte som turister.
Det är viktigt att komma med en öppenhet, ödmjukhet och en respekt för dessa folk som så givmilt delar med sig utav sin historia, kultur och filosofi. Vi får chans att möta andliga ledare, stamregeringar, skolor, medicinmän, lokala hantverkare.
Ja – vi får se den verklighet som indianerna lever i.  Detta är ett folk som kämpar än idag för sin kultur och för sina rättigheter.

 

 

 

 

2014 INDIANRESA “Geronimo trail and the Native People in the Southwest”

 

 

Här kan du läsa i vår resedagbok….

En nära och spännande resa bland indianstammarna i Sydväst.

 

Resan börjar med Gathering of Nation som är en av Amerikas största Pow Wows. Här möts flera tusen dansare och trummare för att tävla mot varandra. En stark och färggrann upplevelse du sent kommer att glömma. I Albuquerque kommer vi att besöka Old Town och Pueblo Culture Center. Ett kulturcenter som drivs a New Mexicos olika Pueblo stammar.

 

På vår resa genom New Mexico kommer vi att besöka några av de små Pueblo stammarna. Taos, San Felipe och San Juan för att nämna några. Här väntar flera spännande upplevelser där du får möta kulturen och traditionerna på ett sätt som är få förunnade. Vi reser vidare till Colorado där vi stannar till i Mesa Verde för att se de forntida lämningar från Anasazikulturen. Vidare går vår väg till Hopi där vi möter Milland Lomakema. Han visar oss runt i deras uråldriga kultur. Hopi är Amerikas äldsta indianstam och den som bäst lyckats bevara sitt språk, sin djupa andlighet och  sina traditioner. Jicarilla Apache reservatet ligger nordost om Hopi. En av flera Apache stammar vi skall besöka under resan. Här börjar vår Geronimo trail. I det stora Navajoreservatet stannar vi på platser som Mounument Valley, Navajo museet i Window Rock, Hubbels trading post för att nämna några.

 

Härifrån går resan söderut ner mot reservaten Fort Apache och San Carlos som ligger i sydöstra delen av Arizona. De kommer att dela med sig av sin historia, kultur och filosofi. Vi besöker deras kulturcentrum och andra speciella platser. Wil Numkena  som är Hopi men gift med en Apache indianska kommer att vara vår huvudguide. Han kommer att ta oss till heliga och historiska platser. Han kommer att berätta både om Apacheindianernas kultur och om Hopi. Har vi tur bjuder han oss på ett litet uppträdande. Fantastisk musiker som han är.

 

Resan är som vanligt ett äventyr som inte kan styras i detalj utan som är öppen för möjligheter och spontana upplevelser. Du får en djup inblick i den indianska kulturen, filosofin och andligheten. De delar med sig av det de vill, vi kommer som gäster med en ödmjukhet och respekt som besökare i deras land. Det jag kan garantera är en händelserik resa med många mycket spännande möten med lokala människor från de olika stammarna. Det blir möten med stamregeringar, andliga ledare, medicinmän och vanliga stammedlemmar som vill berätta om sitt folk, sin historia och visa att de fortfarande lever och har en levande kultur.

Obs! Med reservation för ändringar.

 

 

2014 INDIANRESA “Mountain and Ocean in the northwest”  18 sep – 3 okt (obs ej ridning)

 

En unik resa till Indianstammarna i Nordvästra Amerika och Canada. För första gången ger vi oss upp i Canada och följer kusten till de små avlägsna indianstammarna mellan Seattle och Vancouver.

Vi flyger in till Spokane i Washington och  hem från Seattle eller Vancouver Canada.

Spokane och Colleville Reservaten i staten Washington är vårt första stopp och här  stannar vi ett par dagar. Dessa stammar tillhör platåindianerna. De var fiskare, samlare och jägare. Deras historia är unik och spännande och om den får du höra direkt från våra många möten med  indianer som genom muntlig tradition fått lära sig om sin historia och kultur. I Colville besöker vi  Nez Perce hövdingen Chief Joseph’s gravplats och andra heliga platser.

 

Vår resa fortsätter väster ut mot kusten.  Här möter vi både stora städer som

Seattle och Vancover och små indianreservat där västkustkulturen dominerade.

Reservaten befolkas av kustindianer som har en mycket spännande mytologi.

Det är här man har totempålar och stora vackra trämasker i sina ceremonier.

Ursprungskällans resor är unika i sitt slag, vi kommer mer som gäster än som turister,

vi har en reserutt som är öppen för äventyr och  spontanitet.  Du får möta den

sanna indiankulturen på det sätt de vill dela den med oss.

 

 

 

Ursprunskällans resor är “One of a kind”

 

 

 

Sorry, den här webbplatsen kör inte på Internet Explorer version 7 och nedåt. Vargod att uppgradera till en riktig säker och snabb webbläsare. Vet du inte vad en webbläsare är? läs då här: http://www.whatbrowser.org/intl/sv/